Hemorrhoids and diet: 10 foods that can help

Hemoroidi in prehrana: 10 živil, ki lahko pomagajo

Hemoroidi so neprijetni in boleči. So med pogostimi težavami, s katerimi se srečuje do polovica odraslega prebivalstva. Čeprav je vzrokov zanje lahko več, so pogosto povezani s slabimi prehranjevalnimi navadami. Z dobro izbrano prehrano lahko pomagamo ublažiti simptome hemoroidov ali celo preprečimo, da bi se sploh pojavili. Oglejmo si 10 živil, ki bi morala biti del prehrane pri hemoroidih.

VLAK

Prehrana, bogata z vlakninami, je ključna za preprečevanje in zdravljenje hemoroidov. Pomaga ohranjati blato mehko, kar preprečuje pretirano potiskanje pri odvajanju blata. V prehrano vključite živila, kot so polnozrnata žita, sadje, zelenjava, stročnice ali oreščki.

OVOS

Oves, ki je bogat z vlakninami, lahko pomaga pri zaprtju, ki je pogosto povezano s pojavom hemoroidov.

JAGODIČEVJE

Jagode so odličen vir vlaknin. Poleg tega so bogata z antioksidanti, ki krepijo splošno zdravje in lahko pomagajo pri lajšanju vnetij, povezanih s hemoroidi.

BANANAS

Banane so bogate z vlakninami in lahko pomagajo uravnavati prebavo. Vsebujejo tudi kalij, ki lahko pomaga blažiti vnetja in otekline.

OREŠČKI IN SEMENA

Ta živila so dober vir vlaknin in zdravih maščob, ki lahko pripomorejo k zdravi prebavi.

VODA

Za preprečevanje zaprtja in zdravo prebavo je pomemben zadosten vnos tekočine. Dnevno popijte vsaj 2 litra vode.

ZELENA

Zelenjava, kot so brokoli, špinača ali korenje, je bogata z vlakninami in drugimi pomembnimi hranili, ki podpirajo zdravje prebavnega sistema.

POLNOZRNATA ŽIVILA

Ta živila vsebujejo veliko vlaknin in lahko pomagajo pri zaprtju ter preprečujejo hemoroide.

FISH

Ribe so bogate z maščobnimi kislinami omega-3, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja ter krepijo zdravje srca in ožilja.

JOGURT

Jogurt je bogat s probiotiki, ki spodbujajo zdravo črevesno floro in lahko pomagajo pri zaprtju.

Po drugi strani pa lahko nekatera živila poslabšajo stanje hemoroidov. To so na primer alkohol, kava, pekoče začimbe, industrijsko predelana hrana, hrana, bogata z maščobami in soljo. Ta živila lahko povzročijo zaprtje in povečajo pritisk na vene v danki.

Ne pozabite, da lahko sprememba prehranjevalnih navad močno vpliva na vaše zdravje. To pomembno prispeva k preprečevanju in zdravljenju hemoroidov. Poleg prehrane lahko naravni izdelki pomagajo pri lajšanju simptomov hemoroidov. Vendar je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, če imate hude simptome.
Back to blog