What are the causes and treatment of carpal tunnel?

Kakšni so vzroki in zdravljenje karpalnega kanala?

Z naraščajočim splošnim razvojem se v naš svet širijo tudi nove bolezni, ki jih nekoč še nismo poznali. Sindrom karpalnega kanala je bolezen, ki se postopoma širi in prizadene predvsem ljudi, ki delajo z računalniki. Na splošno so za karpalni tunel najbolj ogroženi ljudje, ki obremenjujejo zapestja. Zato se sindrom karpalnega kanala imenuje tudi poklicna bolezen.

SIMPTOMI KARPALNEGA KANALA

Pogost simptom karpalnega kanala je pekoč občutek v rokah in palcih, mravljinčenje ali srbenje. Ponoči prsti običajno popolnoma otrpnejo. Odrevenelost rok je povezana s sprostitvijo okončin med spanjem. Zjutraj se lahko zbudite v neprijetno presenečenje v obliki stalne otrplosti, ki jo spremlja mravljinčenje v rokah. Pogosto se zgodi, da se mravljinčenje zaradi karpalnega kanala razširi vse do ramen.

V hujših primerih, ko se sindrom karpalnega kanala že stopnjuje, se pojavijo težave s prileganjem. Mišice v roki se nenehno krčijo, kar poslabša gibanje. Poleg tega se spremljajoče bolečine in mišični krči povečajo zaradi vse večje dominance karpalnega kanala. Otekanje zapestja in roke ni redko. Karpalni tunel se pozneje kaže z:

  • izguba občutljivosti prstov,
  • izguba usklajenih gibov,
  • izguba splošne moči.

VZROKI ZA NASTANEK KARPALNEGA KANALA

Sindrom karpalnega kanala je posledica pritiska na sredinski živec. Ta živec poteka od ramena, roke in zapestja do karpalnega kanala in se konča na roki.

Posledica karpalnega kanala je pogosto oteklina,na katero ima balzam Salikort izredno pozitiven učinek. Številni bolniki, pri katerih je diagnosticiran sindrom karpalnega kanala, ne poznajo pravega razloga za razmah. Sindrom karpalnega kanala lahko spodbudite:

  • ponavljajoči se gibi, kot je tipkanje ali kakršna koli dejavnost, pri kateri je zapestje obremenjeno (razvoj sindroma karpalnega kanala spodbuja položaj, v katerem so roke nižje od zapestja),
  • debelost, revmatoidni artritis,
  • sladkorna bolezen,
  • nezdravljene nesreče in poškodbe,
  • nosečnost, ki prav tako prispeva k nastanku karpalnega tunela.

ZDRAVLJENJE KARPALNEGA KANALA

Ste pri sebi opazili simptome sindroma karpalnega kanala? Posvetujte se in sodelujte z zdravnikom, ki resnično razume sindrom karpalnega kanala. Hkrati je čas, da uvedete ukrepe, saj v nasprotnem primeru tvegate trajne poškodbe. Na neki stopnji namreč tudi karpalni tunel postane neozdravljiv.

Ključ do uspeha je sestavljen iz vrste ukrepov, ki jih morate vsekakor preizkusiti v boju proti karpalnemu tunelu. Enako pomembno je preprečevanje sindroma karpalnega kanala. Jasno priporočamo tudi naravno maste. Prava izbira je učinkovit balzam Salikort proti karpalnemu tunelu, ki vsebuje lubje bele vrbe, evkaliptus, meto in aloe vero, ki bo vnetje prijetno ohladil.

Zanemarjanje nege, vadbe in preprečevanja pri sindromu karpalnega kanala ne pride v poštev. Na ta način si lahko povzročite slabo gibljivost prstov in zapestja.

Zadnja faza je operacija. Postopek ni zahteven. Kirurg mora med posegom prerezati zapestno vez. Na ta način naj bi se sindrom umiril.

Back to blog