Swelling of the feet in summer: Why do they get worse?

Poleti otekanje stopal: Zakaj se poslabšajo?

Poletje je čas, ko uživamo v soncu, plažah in počitnicah, vendar je za nekatere od nas lahko tudi neprijeten čas, saj lahko pride do otekanja stopal. Ne glede na to, ali se tega zavedate ali ne, so vaša stopala poleti lahko bolj nagnjena k otekanju. V tem poglavju bomo poskušali razumeti, zakaj se poleti otekanje stopal poveča.

Toplejše vreme različno vpliva na naše telo. Eden od njih je sprememba delovanja žilnega sistema. Ko se temperatura dvigne, se krvne žile razširijo in tako pomagajo odvajati toploto iz telesa ter ga ohlajati. Ta proces se imenuje vazodilatacija in lahko povzroči zmanjšanje krvnega tlaka v venah in kapilarah.

Kaj povzroča otekanje nog?

Ko krvni tlak pade, se telo odzove tako, da zadržuje več tekočine, da bi ohranilo optimalen krvni tlak. To lahko povzroči povečano zadrževanje tekočine v spodnjem delu telesa, zlasti v nogah in stopalih, kar povzroči otekanje.

Poleg vpliva temperature na ožilje je lahko vzrok za otekanje nog tudi povečana telesna aktivnost. Poletni meseci pogosto privabijo ljudi k aktivnostim na prostem, kot so hoja, tek ali kolesarjenje. Te dejavnosti povečajo prekrvavitev nog in lahko prav tako povzročijo otekanje, zlasti pri ljudeh z že obstoječimi težavami z otekanjem ali slabo prekrvavitvijo.

Poleg tega nekateri ljudje trpijo za kroničnimi boleznimi, ki povzročajo otekanje nog. Ena takih bolezni je limfedem, za katerega je značilna zmanjšana sposobnost telesa, da s pomočjo limfnega sistema odstranjuje odvečno tekočino iz tkiv. Limfedem je lahko posledica genetskih dejavnikov ali pa se pojavi kot posledica drugih bolezni, kot sta rak ali okužba. Pri ljudeh z limfedemom se lahko otekanje nog zaradi vročine in povečane telesne dejavnosti poleti še poveča.

Predstavljajte si prispodobo: vaša stopala so kot goba, namočena v vodo. V hladnejših mesecih se "goba" stisne in voda se uspešno odstrani. Ko pa pride poletje, goba popusti in se začne polniti z vodo, kar povzroči otekanje.

Zdaj, ko smo pojasnili, zakaj se poleti otekanje nog poveča, lahko poiščemo načine, kako ga učinkovito preprečiti.

Kako jih učinkovito preprečiti?

Pomembno je, da ugotovite vzrok za otekanje nog. Ne glede na to, ali gre za sedeče delo, dolgotrajno stanje, težave z žilnim ali limfnim sistemom, poskusite noge razbremeniti sami. Čez dan poiščite čas, ko razbremenite noge, naredite nekaj vaj primernih za krvni obtok in ne pozabite na veliko tekočine!

Obstajajo tudi naravni balzami, ki pomagajo zaščititi vaša stopala pred otekanjem in jih ohranjajo zdrava vse poletje ter so primerna alternativa kemičnim dodatkom.

Back to blog