What is polyneuropathy and how to alleviate its symptoms naturally

Kaj je polinevropatija in kako naravno ublažiti njene simptome

Vas pogosto mučijo mravljinčenje, pekoča bolečina ali šibkost udov? Ali čutite otrplost v rokah ali nogah? Ti simptomi so lahko povezani z različnimi diagnozami. Ena od njih je polinevropatija, ki je mednajpogostejše vrste obolenj perifernega živčnega sistema pri odraslih. Prizadene predvsem starejše ljudi, z ocenjeno incidenco 5-8 odstotkov, odvisno od starosti. Kaj je polinevropatija? Polinevropatija je motnja številnih perifernih živcev v telesu. Zaradi tega se tudi imenujeperiferna nevropatija. Vzroki za njen nastanek so na desetine, od katerih je odvisno tudi samo zdravljenje. Lahko je na primer simptomatsko zdravljenje z analgetiki.

Lajšanje bolečin in večjo gibljivost dosežemo z vadbo, fizioterapijo ali uporabo mazil, ki vsebujejo kapsaicin in druge učinkovite rastlinske sestavine, kot so aloe vera, arnika, navadni bor ali evkaliptus.lajšanje bolečin, pretok krvi in ​​toploto.Balzam Kapsamax je namenjen osebam s polinevropatijo in fibromialgijo.

Kakšne so manifestacije polinevropatije in kaj jo povzroča?

Manifestacije polinevropatije so odvisne od več dejavnikov.Razvija se akutna polinevropatijav dneh do tednih. Začne se kot polinevropatija spodnjih okončin in se postopoma pomakne na roke. Povezan je z občutkom šibkosti, mravljinčenjem in zmanjšano ali celo izgubo občutljivosti.

Kronična polinevropatija je nekaj mesecev do let, v katerih se postopoma razvija. Zanje so značilni simptomi, kot je mravljinčenje, otrplost, pekoča bolečina in motnje v zaznavanju, kje so roke in noge.

Pojav je precej pogost pri sladkorni boleznipovezana nevropatijaz bolečimi občutki mravljinčenja in pekočega v udih. Bolečina se poslabša ponoči, zaradi dotika ali toplote.

Na splošno ga lahko opišemo kot manifestacijo otrplosti polinevropatijein mravljinčenje v rokah in nogah, zbadajoča in streljajoča bolečina, izguba ravnotežja in koordinacije ter mišična oslabelost, zlasti v stopalih.Če imate omenjene simptome polinevropatije, lahko poskusite na primer z naravno terapijo.

Po statističnih podatkih je mednajpogostejši vzroki polinevropatije v Evropi in Severni Ameriki diabetes. Sledi polinevropatija, povezana z uživanjem alkohola in alkoholizmom. Vse pogosteje se pojavlja tudi periferna nevropatija, povezana s kemoterapijo pri zdravljenju onkoloških bolezni.

Lahko gre tudi za genetsko nagnjenost, posledico pomanjkanja ali predoziranja vitaminov, izpostavljenosti toksinom, imunoloških procesov, telesne okvare živčevja, virusne okužbe (zoster) ali stranskih učinkov zdravil.

Nasveti, kako na naraven način zmanjšati simptome polinevropatije

Zdravljenje polinevropatije je sestavljeno iz odprave vzroka, lajšanja bolečin in fizioterapije. Na primer, pri sladkorni bolezni je treba dosledno preverjati raven sladkorja v krvi, prenehati kaditi in izključiti alkohol. Rešitev je vedno najprej odvisna od vzroka.

Vendar pa ni nič manj pomembno zmanjšatibolečine, obnavljajo in spodbujajo prekrvavitev živcev.Kaj je vredno poskusiti?

MAZILA IN BALZAM PROTI BOLEČINAM IN ZA PODPORO PRETOKA KRVI

Lajšanje bolečin in boljšo prekrvavitev lahko dosežete z redno uporabo že omenjenega balzama Kapsamax, ki vsebujekapsaicin,ki ga dva- do trikrat na dan nanesemo na obolelo mesto. Balzam Salikort s protivnetnimi lastnostmi ima tudi sposobnost lajšanja bolečin.

Go čaj je naravno sredstvo za podporo aktivnosti mišično-skeletnega sistema. Vsebuje 6 naravnih zelišč, ki pomagajo pri boleznih mišično-skeletnega sistema in služijo kot podpora pri poškodbah.

VITAMINI SKUPINE B in VITAMIN D

Eden od vzrokov za periferno nevropatijo je lahko pomanjkanjevitaminov skupine B, ki ima pomembno vlogo pri zdravju živcev. Če jih v telesu manjkajo, so bolj dovzetni za poškodbe.

Vitamini skupine B so zastopani v široki paleti živil, kot so meso, morske ribe, listnata zelenjava, cela zrna, stročnice, oreščki, semena, zelenjava in sadje. To pomeni, da jesimptome te bolezni lahko do neke mere omilimo z zdravo, raznoliko in uravnoteženo prehrano. 

V primeru akutnega pomanjkanja je mogoče dopolniti vitamine skupine B. Priporočljiv je kompleks vseh vitaminov skupine B in dosledno upoštevanje odmerkov, saj ti vitamini v človeškem telesu delujejo kot ekipa.

Glede na študijo je hudo pomanjkanje vitamina D povezano s povečanim izražanjem vnetnih citokinov pri boleči diabetični periferni nevropatiji. Po mnenju znanstvenikov lahko pomanjkanje vitamina D poslabša bolečino pri tej bolezni.

Najboljši vir vitamina D je sončna svetloba od pomladi do jeseni. 20- do 30-minutna izpostavljenost soncu večkrat na teden naj bi poskrbela za optimalno raven vitamina D v telesu. Vendar pa je vitamin D prisoten tudi v mastnih ribah, ribjem olju, nekaterih gobah, obogatenem mleku ali žitih.

VADBA

Ljudem s polinevropatijo bo pomagal povečati mišično moč in fizioterapijo mobilnosti. Fizioterapevt bo priporočil posebne vaje za izboljšanje vsakodnevnega delovanja.

Za diabetike s polinevropatijo je redna vadba koristna, po študiji, objavljeni v Journal of Diabetes Complications, pa je bistveno zmanjšala bolečino in simptome polinevropatije ter povečala intraepidermalno razvejanost živčnih vlaken.

Primerne so vaje, kot so kolesarjenje, plavanje ali hoja od 30 do 60 minut na dan.

Back to blog