Diet against hemorrhoids: 10 foods that can help you

Dieta proti hemoroidom: 10 živil, ki vam lahko pomagajo

Hemoroidi so neprijetni in boleči. So ena od pogostih težav, s katerimi se srečuje do polovice odraslega prebivalstva. Čeprav je vzrokov zanje lahko več, so pogosto povezani s slabimi prehranjevalnimi navadami. Pravilno izbrana prehrana lahko pomaga ublažiti simptome hemoroidov ali celo prepreči, da bi se sploh pojavili. Oglejmo si 10 živil, ki bi morala biti del prehrane pri hemoroidih.


  1. Vlaknine: Prehrana, bogata z vlakninami, je ključna za preprečevanje in zdravljenje hemoroidov. Pomaga ohranjati blato mehko, kar preprečuje pretirano potiskanje pri odvajanju blata. V prehrano vključite živila, kot so polnozrnata žita, sadje, zelenjava, stročnice ali oreščki.
  1. Oves: Oves je bogat z vlakninami in lahko pomaga pri zaprtju, ki je pogosto povezano s pojavom hemoroidov.
  1. Jagode: Jagode so odličen vir vlaknin. Poleg tega so bogata z antioksidanti, ki spodbujajo splošno zdravje in lahko pomagajo blažiti vnetja, povezana s hemoroidi.
  1. Banane: Banane so bogate z vlakninami in pomagajo uravnavati prebavo. Vsebujejo tudi kalij, ki lahko pomaga ublažiti vnetje in otekanje.
  1. Oreščki in semena: Ta živila so dober vir vlaknin in zdravih maščob, ki lahko pripomorejo k zdravi prebavi.
  1. Voda: Za preprečevanje zaprtja in spodbujanje zdrave prebave je pomemben zadosten vnos tekočine. Poskusite popiti vsaj 2 litra vode dnevno.
  1. Zelenjava.
  1. Polnozrnata živila: Ta živila vsebujejo veliko vlaknin in lahko pomagajo pri zaprtju ter preprečujejo hemoroide.
  1. Ribe: Ribe so bogate z maščobnimi kislinami omega-3, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja ter spodbujajo zdravje srca in ožilja.
  1. Jogurt: Jogurt je bogat s probiotiki, ki spodbujajo zdravo črevesno floro in lahko pomagajo pri zaprtju.

Po drugi strani pa lahko namesto tega nekatera živila poslabšajo stanje hemoroidov. Primeri so alkohol, kava, pekoče začimbe, industrijsko predelana hrana, hrana, bogata z maščobami in soljo.Ta živila lahko povzročijo zaprtje in povečajo pritisk na vene v danki.


Ne pozabite, da lahko sprememba prehranjevalnih navad močno vpliva na vaše zdravje in pomembno prispeva k preprečevanju in zdravljenju hemoroidov. Poleg prehrane lahko pri lajšanju simptomov hemoroidov pomagajo tudi naravni izdelki. Če pa imate hude simptome, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč.
Back to blog