6 herbal extracts for back pain

6 zeliščnih izvlečkov za bolečine v hrbtu

Farmacevtski izdelki niso edini način zdravljenja bolečin v hrbtu. Olajšanje zagotavljajo tudi naravne snovi, ki ne obremenjujejo telesa, kot nam ga nudi naravno zeliščarstvo.

Tradicionalna, preizkušena medicina zdravi različne težave, med katerimi je bolečina v hrbtu ena najpogostejših vrst bolečine. Zelišča imajo velik potencial. večinoma nimajo škodljivih stranskih učinkov, alergijske reakcije pri jemanju ali uporabi pa so redke.

Če imate bolečine v hrbtu, se pri izbiri pravega sredstva za njihovo odpravo osredotočite na te svetovno znane naravne snovi:

Kapsaicin, sestavni del čili paprike, je odlično sredstvo za lajšanje bolečin v hrbtu. Ima antioksidativne in analgetične lastnosti. Ugodno vpliva na nevropatsko bolečino, to je na mravljinčenje, zbadanje, togost v hrbtu ali okončinah. Pomaga tudi pri vaskularizaciji nekrčljivih področij. Pogosto so na voljo obliži za hrbet ali kreme, mazila ali balzami za bolečine v hrbtu.

Aloe vera - rastlina, ki je popolna klasika v naravnem zdravljenju. Blaži bolečine v hrbtu in dodatno pomaga pri različnih drugih zdravstvenih težavah. Uživamo jo v obliki napitka ali soka. Neobdelano svežo rastlino lahko uporabimo neposredno in jo vtremo na boleča mesta. Aloe vera je pogosto sestavina različnih mazil, krem in balzamov. Z masažo ne morete zgrešiti. Vsekakor pa aloe vera ni namenjena neposrednemu uživanju.


Ne preveč znana alternativa za bolečine v hrbtu je boswellia, znana kot indijsko kadilo ali samo kadilo. V naših zemljepisnih širinah so ga uporabljali predvsem pri verskih obredih. Vendar so bili njeni zdravilni učinki znani tudi pri drugih ljudstvih že v davnih časih. Bosvelija deluje proti vnetjem, zmanjšuje bolečine ter blaži togost mišic in sklepov. Bosvelične kisline imajo močne protivnetne in analgetične učinke.

Evkaliptus ima izjemno širok spekter uporabe. Pomaga tudi pri bolečinah v hrbtu. Vsebuje snov tanin, ki blaži vnetja in otekline. Evkaliptus se lahko uporablja tudi za naravno zdravljenje prehlada ali gripe. Sveži evkaliptus položite na mesto bolečine v hrbtu, bolečina naj bi počasi popustila, mišice pa se sprostijo.

Kurkuma je izjemno priljubljen vir naravnega zdravljenja. Največ boste od nje dobili, če jo boste uživali. Nanašanje na prizadeta mesta ima bistveno šibkejše učinke. Prah, pridobljen iz korenine kurkume, blaži bolečine v hrbtu in sklepih pri manifestacijah artritisa. Aktivna sestavina, zaradi katere deluje proti bolečinam v hrbtu, je kurkumin. Slednji ima protivnetne lastnosti.


Naravno zdravilo, ki je v Srednji Evropi na voljo, je lubje bele vrbe. Njeni analgetični učinki so znani že od nekdaj. Standardno jo uporabljajo tudi tisti, ki trpijo zaradi bolečin v hrbtu. Učinkovito olajšanje lahko dosežemo z rednim pitjem čaja ali jemanjem tablet.

Hudičev krempelj ali hudičev krempelj je zelišče, ki izvira iz južne Afrike. Po zadnjih znanstvenih študijah je lahko učinkovit pri zdravljenju artritisa in z njim povezanih bolečin v hrbtu. Vendar upoštevajte, da njegova uporaba ni priporočljiva za nosečnice, ženske s težavami z žolčnimi kamni in tiste, ki trpijo za razjedami na želodcu in črevesju.

Obstajajo številne kreme, obliži ali čaji, ki vsebujejo ta zelišča in pomagajo pri bolečinah v hrbtu. Obstajajo še mnoga druga zelišča, ki zagotavljajo olajšanje. Od vas je odvisno, po katerem izdelku boste posegli in kako se boste spopadli z bolečinami v hrbtu.

Back to blog